2017. december 4., hétfő

Mentorprogram – Planificatio srl. Csíkszereda

Mentorprogram – Planificatio srl. Csíkszereda
Varga Zoltán
A mesterképzésem második évében lehetőséget kaptam egy 6 hetes nyári szakmai gyakorlatra, amelyet a csíkszeredai Planificatio vállalatnál végeztem. Szakmai mentorom, Csák László volt, aki a cég ügyvezető igazgatója is egyben, már több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a településfejlesztéssel kapcsolatos pályázatok terén és emellett az EU intézményeivel és politika alkotási folyamatait is részletesen ismeri.


A szakmai gyakorlati munkám során az EU Közös Agrárpolitikájának jövőbeli változásait vizsgáltam a 2021-2027-es ciklusban, Hargita megye vonatkozásában. A problematikát az jelentette, hogy felmerült a föld alapú támogatások megszüntetése, ami a gazdálkodók bizonyos rétegének a legfontosabb jövedelemforrását jelentik. Azonban ennek megismeréséhez először szükséges volt megvizsgálni részletesebben ezt a legrégebbi EU-s szakpolitikát, hiszen csak így lehet azt meghatározni, hogy milyen fejlesztési irányokat és célokat fogalmaz meg a mezőgazdasággal kapcsolatosan.  Ezt követően a terület helyi mezőgazdaság sajátosságait kellett feltárni, amely megmutatta, hogy milyen a térség gazdálkodói szerkezete és azt, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük az itt tevékenykedő gazdáknak. Románia 2007-es EU-s csatlakozását követően föld alapú támogatások szerepe egyre inkább nélkülözhetetlenné vált leginkább a kisgazdaságok életében, míg a nagygazdaságok részére ezek mindössze jövedelem kiegészítést jelentettek.
A Régiók Bizottsága a következő fejlesztési periódusra egy meglehetősen sötét képet vázolt fel a támogatásokra vonatkozóan, ezért a Közös Agrárpolitika jövőbeli reformjaival kapcsolatban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) konzultációt kezdeményezett. Ebben a jelenlegi ciklus elmúlt 4 évének tapasztalatait továbbították a döntéshozók felé, hogy így fogalmazzanak meg egy konkrét álláspontot a 2021-2027-es fejlesztési ciklusra vonatkozóan. Ez alapján a Természeti Erőforrások Szakbizottsága előterjesztést nyújtott be a Régiók Bizottsága részére, amelyet a szakmai gyakorlatom időtartalma során jóvá is hagytak. Ez a folyamat jól bizonyítja, hogy az EU figyelembe veszi az egyes tagországok, vagy az egyes régiók sajátos igényeit és ehhez alkalmazkodva módosítja az egyes szakpolitikákat.

            A gyakorlat során lehetőségem volt részt venni egy, a témába vágó konferencián, amely a Közös Agrárpolitika és a Székely termékek jövőjével foglalkozott. A téma beható megismeréséhez nélkülözhetetlen volt az ezen való részvétel, hiszen ott magam is hallhattam az érintett szereplők véleményét, ezáltal jobban tudtam a problémával azonosulni. Úgy vélem, a gyakorlat során egy olyan folyamatot követhettem végig, ahol egy alulról jövő, tagállami kezdeményezés képes volt változtatásokat elérni a jövőbeli teljes szakpolitikára vonatkozóan. Ez a folyamat azonban a különböző ágazatok esetében is hasonlóképpen zajlik, ezét úgy gondolom, hogy ennek ismerete a jövőben mindenképpen hasznomra válik.


            A szakmai gyakorlat során olyan szempontból is szerencsésnek érezem magam, hogy lehetőségem volt egy hosszabb időszakon keresztül Erdélyben lennem és nem pedig csak egy hosszabb körutazáson vettem részt, így könnyebben felvehettem a kinti élet ritmusát. Számomra a legcsodálatosabb dologok a helyi ételek voltak. Lehetőségem volt végig kóstolni a legnagyszerűbb erdélyi ételeket, köztük a csorba levesek végtelen variációit, a puliszkát, a miccset, és még hosszasan sorolhatnám. A helyi boltokban pedig kiváló minőségű sajtokat és húsokat lehetett kapni, de emellett nagyon sokat megfordultam a piacon is, ahol hatalmas választék volt a helyi termelők által megtermelt zöldségekből. Nekem mégis, az összes közül a legkülönlegesebb az áfonya volt, amit vödör számra árultak, na meg a rókagomba. Ha ez pedig nem lett volna elég, akkor havonta egyszer megrendezték a helyi termelők piacát, ahol csak a helyiek által készített kézműves termékeket lehetett vásárolni.


            A szabadidőnkben, a gyakornok társammal, végig stoppoltuk Erdélyt, mivel a tömegközlekedés elég ritka és ehhez képest drága is. Viszont így szerencsére nagyon kalandos utak kerekedtek, amelyek során hosszasabban beszélgethettünk a helyiekkel és jobban megismerhettük a világról alkotott képüket. Rengeteg helyre eljutottunk, csakhogy néhányat említsek: Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Tusnádfürdő, Szent Anna-tó, Medve-tó, Békás-szoros és még számos egyéb helyet. Ezeken a látványosságokon kívül rengeteget túráztunk, habár sok figyelmeztetést kaptunk, hogy jobb, ha a medvékre vigyázunk, de szerencsére sikerült leküzdenünk ezt a félelmet, szóval ez nem lehetett akadály, hogy megmásszuk a Kossuth-sziklát, a Csicsói-Hargitát, az I-es követ, valamit a Brassói hegyet is. Azért csalódott lettem volna, ha úgy kell elhagynom Erdélyt, hogy nem látok medvét, de szerencsére mikor másodjára voltam a Szent Anna-tónál, amikor az otthoni barátaim meglátogattak, akkor pont láttunk egy jó nagy medvét, aki éppen a kukából csemegézett.

















      Összességében tehát azt mondhatom, hogy a 6 hét összes hétvégéjére sikerült valami új helyszínt felfedeznünk, vagy valamilyen programon részt venni, tehát nem unatkoztunk. Szeretnék minden jelenlegi és jövőbeli hallgatót arra bátorítani, hogy ha lehetőségük van, mindenképpen jelentkezzenek a mentorprogramra, hiszen kijelenthetem, hogy a legnagyobb élményben lesz részük, egész egyetemi éveik során és emellett még a szakmailag is rendkívül hasznos tapasztalatokra tehetnek szert.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)